Friday, September 18, 2009

Income Tax

Rasanya saya perlu kongsikan ini bersama bloggers lain. Kalau dulu kita memang takut bila dengar income tax. Tapi saya rasa setakat ini tidak ada lagi leader2 top HPA yang kena kejar income tax sedangkan ada di antara mereka yang membeli aset secara cash. Macam Cikgu Murad yang dapat RM60k setiap bulan, macam PJS Ismail Othman yang dapat RM40k setiap bulan, macam Kak Arah, Ust Zahir dan Kak Pah yang dapat RM50k serta Kak Bib yang dapat RM30k setiap bulan dengan membeli rumah banglo 1/2 juta di Nilai secara cash, tak pernah lagi kita dengar dikejar income tax..kalau saya tak tersilap la.

Saya rasa income tax takkan kejar kita kalau kita declare..tapi kenapa masih ada lagi yang takut income tax kejar?? Mungkin sebab pendapatan diorang hasil perniagaan yang disorok2 ataupun pendapatan yang gimik?? hmmm...setakat ini GM HPA selalu mengingatkan kami semua untuk declare pada income tax sbb perniagaan kita perniagaan yang sah dan tanpa gimik.

so saya rasa LHDN patut bagi kredit pada HPA dalam hal ini.

Downline saya cuba dipujuk untuk masuk ke sebuah MLM lain yang menurut cerita pendapatannya gempak2 la jugak.meng gula-gulakan downline saya dengan kereta mewah dan secara berseloroh downline saya menyatakan boleh la kalau nak membeli kereta cash. Tak boleh, nanti kena kejar dengan LHDN.
Cerita ke2:-downline saya di Sabah yang tertarik mungkin dengan MLM ini, hilang sepi tanpa khabar akhirnya kembali buat HPA balik.
Menurut sahabat2 yang berpengalaman dengan MLM lain menyatakan:- kalau HPA tak boleh buat, jangan mimpi nk buat MLM lain. HPA yang paling senang sekali.

So, kita tk salah langkah. Cuma kita perlu lebih berani menyampaikan info. semoga orang lain mendapat gambaran sebenar dengan HPA. HPA bukan sahaja declare income hasil daripada bonus yang kita dapat setiap bulan malahan zakat pun kita buat agihan daripada bonus setiap bulan.

No comments: